Carbid schieten, pas op je ogen!

Carbid schieten, pas op je ogen!

Carbid schieten is nog nooit zo populair geweest. Nu het afsteken van vuurwerk verboden wordt, zien een hoop mensen dit als een mooi alternatief. Maar echt fijn is het niet voor de ogen! Zorg daarom altijd voor een goede beschermbril als jijzelf of iemand in de buurt met carbid gaat schieten.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Stappenplan Carbid in de ogen

 1. Spoel de ogen met water

  Gedurende minimaal 15 minuten de ogen spoelen met water. Bij voorkeur met gedestilleerd water, maar anders met kraanwater. Bij gebrek aan schoon water, kan ook slootwater gebruikt worden.

 2. Met de vingers de oogleden openen

  Tijdens het spoelen van de ogen, dienen voorzichtig de oogleden gespreid te worden. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Doe dit rustig en beheerst. Laat eventueel de persoon in een zitten of liggen.

 3. Vermijd licht

  Een beschadigd ook is erg lichtgevoelig. Tijdens het spoelen is het aan te raden het licht te dimmen of uit te doen, zodat het oog makkelijker opengehouden kan worden.

 4. Bel 112

  Bel na het spoelen direct 112 voor de spoedeisende hulp, zij kunnen beoordelen welke vervolgstappen moeten worden genomen. Belangrijk is om tijdens het 112-gesprek aan te geven dat er carbid in het oog is terecht gekomen en wat er al is gedaan. Snelle herkenning en behandeling zorgen voor het beste herstel van het oog.

Wat is Carbid?

Carbid is chemische samenstelling welke zowel voorkomt in poedervorm als in brokken. Calciumcarbide (carbid, karbiet of carbuur) dat in contact komt met water zal ethyn vormen. Ethyn is een gas.

Vroeger werd het gebruikt voor verlichting in speciale carbidlampen. Tegenwoordig wordt het nog in de landbouw gebruikt, bijvoorbeeld om mollen mee te verjagen.

Carbid schieten, hoe het werkt

In een melkbus met een gat in de bodem wordt een brok carbid en water gedaan. De bus wordt afgesloten met een bal. In de bus vindt een chemische reactie plaats en wordt het gas ethyn gevormd. Door een vlam voor het gat van de melkbus te houden, explodeert het gas en door de druk wordt de bal weggeschoten. De mengverhouding tussen de bestandsdelen en de grote van de melkbus is erg belangrijk. Is deze niet goed, dan kan de explosie extreem gevaarlijk zijn.

Enkele algemene gevaren bij carbid schieten

 • Rondvliegende scherven, door exploderend vat
 • Gehoorbeschadigingen
 • Brandwonden
 • Oogletsel

Gevaren voor het oog door carbid

Carbid in het oog

Carbid in het oog veroorzaakt een chemische brandwond. Deze dient snel en adequaat met bovenstaande stappenplan te worden behandeld. Spoelen met water is essentieel om het oog te sparen! Meer uitleg staat in het artikel over chemische verbranding van het oog.

Perforatie van het oog

Tijdens het carbid schieten kan het vat (bv melkbus) exploderen. De rondvliegende scherven kunnen het oog dan perforeren. Er dient zeer snel gehandeld te worden. Bel 112 en lees direct het artikel perforatie van het oog.

De oogzorgspecialist is er ook voor preventieve oogzorg!

De oogzorgspecialist kan jou helpen bij het veilig omgaan met chemische producten. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril bij het afschieten met carbid, maar ook aan oogspoelvloeistoffen voor mocht er een keertje iets fout gaan. Sowieso handig om in huis te hebben, het kan ook fijn zijn om het oog uit te spoelen als je een keer iets anders in je oog krijgt.

Neem gerust eens contact op met onderstaande oogzorgspecialisten voor meer informatie.

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.