Lenshouder vervangen

Lenshouder vervangen

Contactlensspecialisten en optometristen griezelen met enige regelmaat als ze de lenshouder zien van hun klanten. Soms worden er zelfs foto’s van gemaakt om indruk te maken bij hun collega’s. Advies is om minimaal elke 3 maanden de houder te vervangen.

Het risico van smerige lenshouders

Minimaal 2x per dag houden we de contactlenshouder vast, om de contactlenzen erin te doen en de volgende dag om ze eruit te halen. Is de lensdoosje zelf niet schoon en maken we deze open dan nemen we alle bacteriën en schimmels over op onze handen. Vervolgens worden de lenzen opgepakt en ingezet, inclusief de bacteriën. Hierdoor is de kans op een oogontsteking groot geworden.

Heb je de contactlenzen juist net schoon gemaakt en doe je deze in een vuile lenshouder, dan geef je de bacterie kolonie de hele nacht de tijd om lekker te broeden in jouw lenzen. Klinkt smerig en dat is het ook.

Lenshouder schoonmaken

Maak iedere dag de contactlenshouder schoon. Giet de oude lenzenvloeistof eruit en spoel het om met bewaarvloeistof (of alles-in-1 vloeistof). Maak het schroefdraad van de lenshouder en de dop goed schoon. Laat daarna de contactlenshouder onderste boven op een schone tissue drogen.

Lenshouder niet in de vaatwasser!

Af en toe lezen we het bericht dat mensen het lensdoosje in de vaatwasser mee laten wassen. Doe dit niet! Etensresten kunnen gaan kleven aan je houder. Tevens kan de lenshouder aangetast worden door het agressieve schoonmaakmiddel, waardoor deze poreus wordt en de bacterie- en schimmelgroei juist kan bevorderen.

Lenshouder vervangen

Vervang je lenshouder minimaal iedere 3 maanden. De meeste goede contactlensvloeistofmerken leveren bij iedere fles vloeistof een nieuwe houder. Nu weet je de reden waarom.

Kom je contactlenshouders te kort, vraag er dan naar bij jou oogzorgspecialist.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist